Janne Ropponen Kannattaa ahkeroida hyviä asioita

Suomen seuraava sampo? Asuntopolitiikka ja kasvava ilmailuteollisuus vastakkain

Ilmailuteollisuus on yksi harvoja kasvavista vientiteollisuuden toimialoista. Kokonaisuutena se tuo valtiolle vuosittain 2,5 miljardia verotuloja ja edustaa jo 3,2 % Suomen bruttokansantuotteesta. Kasvavan toimialan kehitystä ollaan nyt vaikeuttamassa valtion ja Helsingin kaupungin päätöksillä käyttää Malmin lentoaseman alue asuntorakentamiseen. Malmin lentokentällä koulutetaan yli puolet maamme ammattilentäjistä. MAF Suomi selvitti puolueiden kannat asiaan.

Ilmailuteollisuus on tällä hetkellä yksi harvoja kasvavista vientiteollisuuden toimialoista. Toimiala tuo valtiolle vuosittain 2,5 miljardia verotuloja ja edustaa jo 3,2 % Suomen bruttokansantuotteesta, mikä olisi tilastokeskuksen vuoden 2014 ennakkotiedon mukaan laskettuna huikeat 6,5 miljardia euroa. Toimialan ennakoidaan kasvavan vuoteen 2020 erittäin merkittävästi ja se saattaa jopa kaksinkertaistua valtio-omisteisen Finnairin johdolla. Tällöin toimialan vuotuinen volyymi olisi jopa yli 12 miljardia euroa ja verotulot valtiolle mahdollisesti lähes 5 miljardia euroa. Toimialaa uhkaa kuitenkin maailmanlaajuinen lentäjäpula. Siksi tuntuu käsittämättömältä, että valtio ja Helsingin kaupunki ovat toimillaan sulkemassa Malmin lentokentän, jolla koulutetaan enemmän kuin puolet Suomen ammattilentäjistä. Ilmailun koulutukseen tulisikin nyt valtion toimin satsata eikä päinvastoin.

MAF Suomi kysyi kahdeksan eduskuntapuolueen johtajalta heidän kantojaan hallituksen päätökseen vetäytyä Malmin lentoasemalta ja muuttaa alue asuntorakentamisen käyttöön. Tähän toimintaamme uhkaavaan asiaan otamme yhdistyksenä voimakkaasti kantaa, vaikka järjestönä olemme poliittisesti sitoutumaton. Yhdistyksemme mielestä päätös on haitallinen kaikille suomalaisille asuinpaikasta riippumatta, sillä päätös vie edellytyksiä ilmaliikenteen toimialan kasvulta sekä tuottaa turhia ylimääräisiä kustannuksia ja tappiota suomalaiselle yhteiskunnalle ja veronmaksajille.

MAF Suomen kyselyssä selvisi, että puolueissa on kannatusta toisenlaisellekin asuntopolitiikalle. Yhtenevä linja löytyy tässä asiassa Keskustalta ja Perussuomalaisilta, joiden mielestä Malmin rakentaminen olisi virhe ja lentokenttä tulee säilyttää ilmailukäytössä. Kristilliset ja RKP taas näyttävät olevan valmiita tarkistamaan viimevuotista kantaansa ja mahdollisesti tulemaan Keskustan ja Perussuomalaisten tueksi tässä asiassa. Kokoomus, SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto taas kannattavat Malmin kentän alueen ottamista asuntorakentamisen käyttöön tai eivät ainakaan puolueena ole ilmaisseet haluaan muuttaa tai tarkastaa vuosi sitten tekemäänsä päätöstä. Kaikki eduskuntapuolueet vastasivat kyselyyn lukuun ottamatta Vihreitä, joiden kannan oletetaan pysyneen samana viime vuodesta. Katso puolueiden vastaukset sivulta http://www.maf.fi/kenelle-sina-annat-aanesi-maf-su/

Eiköhän olisi parempi peruuttaa ilmeisen lyhytnäköisesti ja puutteellisin tiedoin tehty päätös?! Mielestäni maamme päättäjien pitäisi puoluekannasta riippumatta alkaa vakaasti ja viipymättä kehittämään Malmin lentoasemaa ja sen yritysten toimintaedellytyksiä. Asuntoja kyllä tarvitaan pääkaupunkiseudulle, mutta ne on vain rakennettava muualle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JanneRopponen kuva
Janne Ropponen

Ajattelin, että Uuden Suomen lukijoita kiinnostaisi vielä sellainen asia, että puolueiden vastaukset MAF Suomen kyselyyn tuntuvat kiinnostavan suomalaisia hyvin paljon. Yhdistyksemme verkkosivulla menee tänään rikki 10.000 latauksen rajapyykki viimeisen kahden viikon ajalta! Useimmat ovat lukeneet nimenomaan puolueiden vastauksia Malmin lentoasemaa koskevaan kyselyymme ja katsoivat ketkä ehdokkaat ovat varauksettomasti Malmin ilmailukäytössä säilyttämisen ja kehittämisen puolella: http://www.maf.fi/kenelle-sina-annat-aanesi-maf-su/

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

On hienoa, että MAF haluaa selvittää, mitä vielä virassa olevat eduskuntaryhmien vastausten antajat ovat mieltä Malmista. itse toivoisin tähän lisäksi, että selvittelyä jatkettaisiin Helsingin valtuustoryhmiin, jotka juuri nyt pohtivat kantojaan Malmin kenttään yleiskaavaan liittyen. Jo nyt tiedän että tulos olisi erilainen.

Käyttäjän JanneRopponen kuva
Janne Ropponen

Hyvä kommentti Jarmo! Olen samaa mieltä. Toivottavasti joku tarttuu tässä asiassa toimeen. Sinänsä on surullista, että kansallisesti näin merkittävä asia on valtion yksipuolisin toimin annettu Helsingin kaupungin hallinnon käsiin. Uskon kuitenkin, että järki voittaa. Vaikuttaa siltä, että Malmin asuntorakentaminen olisi koko Suomelle erittäin suuri tappio. Toivottavasti Helsingin kaupungin päättäjät alkavat nyt ajatella hieman laajemmin ja avarakatseisemmin tätä asiaa. Kyse ei ole vain Helsingin asiasta. Tässä videolinkki Suomen liikennelentäjäliiton asiantuntijalausuntoon, jossa todetaan, että Malmin kentän sulkeminen ei ole ilmailualan eikä ja Suomen kansantalouden kannalta järkevää: http://www.maf.fi/kenelle-sina-annat-aanesi-maf-su...

Toimituksen poiminnat